Skip to main content

Kek Batik Sedap






Kek Batik



Bahan-Bahan:

  • 1 pek biskut Marie
  • 250g mentega/butter
  • 200g serbuk Milo
  • 3 sudu besar serbuk koko, ayak
  • 3/4 tin susu pekat

Cara Penyediaan:

  1. Lapik loyang dengan kertas parchment atau kertas baking supaya apabila sejuk nanti mudah dikeluarkan. Che Nom guna loyang berukuran 8"x8".
  2. Potong butter kepada kiub. Panaskan butter di dalam periuk dan di atas api sederhana sehingga cair.
  3. Masukkan serbuk milo, susu pekat dan serbuk koko. Kacau sehingga pekat sebati.
  4. Susun biskut Marie dalam loyang kemudian sendukkan adunan coklat dan sapu rata sebagai lapisan atas.
  5. Susun berselang seli lapis biskut Marie dan adunan coklat sehingga habis.
  6. Sejukkan di dalam peti ais semalaman. Keluarkan dan potong untuk dihidangkan.

Tips

  • Jenis butter yang digunakan akan mempengaruhi rasa kek batik. Che Nom gunakan 1 buku butter jenama Buttercup. Jika guna pure butter yang mahal, rasa akan lebih berlemak dan rich. Boleh juga jika digantikan butter dengan majerin, sedap dan tiada sebarang masalah cuma rasa kek batik akan sedikit berbeza.



http://iresipi.com/resepi/kek-batik-sedap/show





Comments

Popular posts from this blog

Bubur Makaroni

Bubur Makaroni Bahan-bahan 1 1/2 cawan gula 1000ml santan cair 1 cawan santan pekat 1 tin jagung krim 1 peket kecil macaroni Cara-cara 1. Rebus makaroni hingga kembang. Ketepikan. 2. Rebus sagu yang telah direndam terlebih dahulu. 3. Masukkan santan cair, jagung krim dan gula ke dalam periuk dan letak atas api hingga mendidih. 4. Masukkan macaroni dan santan pekat dan didihkan seketika. Sedia untuk di makan!

Makaroni Goreng Creamy

Makaroni Goreng Simple Bahan-bahan 1 paket makaroni San Remo(bentuk C) 250 gm butter 0.5 – 1 kg udang (buang kulit) 1 paket sosej (potong bulat2 kecil) 1 botol Sos tradisional Prego 1 tin cendawan butang (potong kecil-kecil) 1 tin sos cendawan 1 kiub ayam knorr 2 labu bawang besar (dimayang) 4 biji bawang putih (dimayang halus) 1 cawan air(boleh tambah kalau pekat sangat) Garam dan gula secukup rasa Sedikit minyak zaiton Cara-cara Rebus makaroni bersama sedikit minyak zaiton hingga masak. Toskan dalam bakul tos. Goreng sosej hingga masak dan ketepikan. Panaskan separuh butter dalam kuali. Tumiskan bawang2 yang dimayang tadi bersama kiub ayam knor hingga keperangan. Masukkan sos prego + sup cendawan + air. Kacau sebati biarkan hingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan udang dan gaul sebati. Biar hingga masak dan agak pekat. Masukkan makaroni dan sosej, gaul sebati dan padamkan api.(jangan gaul terlalu lama nanti makaroni hancur)...

Makaroni Cheese Goreng Simple

Salam and hai semua..Ada tak peminat chesse kat sini? kalau ada boleh la cuba resipi simple dan mudah ni. Resipi Macaroni Cheese Goreng Simple. Selamat mencuba. jangan lupa share dengan kawan-kawan lain ye.     RESIPI MACARONI CHEESE GORENG SIMPLE Bahan2 resipi macaroni cheese goreng simple : 2 kiub pati ayam knorr 2-3 ulas bawang putih diketuk 1 packet sosej ayamas dihiris 1 tin cendawan butang dihiris 1 biji lada benggala ( hijau & merah) 2 tin prego cheese & herbs 1 packet macaroni (500g) garam secukup rasa Cara-cara memasak: 1. tumis bawang putih sampai bertukar warna,  pastu masukkan kiub pati ayam knorr 2. masukkan sosej dengan cendawan butang yang dah dihiris tadi. goreng skejap 3. masukkan sos prego cheese & herbs dan kacau hingga sebati. 4. masukkan macaroni yang dah direbus tadi 5. kalau kering sangat masukkan 1/4 cawan air masak. Kacau sebati. tabur sedikit garam. takyah     ...