![]() |
Coklat Lasagna |
Bahan lapisan dasar
24 keping biskut oreo – dikisar bersama krimnya
100 gm bijirin sarapan Milo – dikisar
100 gm mentega – dicairkan
Cara penyediaan lapisan dasar
1. Campurkan kesemua bahan dan gaul rata. Ketepikan.
Bahan A
200 gm krim keju – suhubilik
1 cawan krim putar bukan tenusu (non-dairy whipping cream)
100 gm gula kastor
2 sudu besar susu segar
Cara penyediaan bahan A
1. Pukul krim keju sehingga lembut.
2. Masukkan gula kastor dan pukul lagi sehingga lembut dan gebu.
3. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan.
4. Di dalam bekas yang berlainan, pukul krim putar bukan tenusu hingga lembut dan kental.
5. Kemudian campurkan ke dalam adunan krim keju tadi. Kaup balikkan dengan menggunakan spatula.
6. Masukkan adunan ke dalam beg pastry (piping bag).
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
1/8 sudu kecil garam
1 1/2 cawan susu segar
1 1/2 cawan santan pekat
185 gm coklat masakan – dicincang
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar coklat emulco
Carapenyediaanbahan B
1. Campurkan tepung jagung, gula dan garam ke dalam bekas.
2. Kemudian campurkan susu segar, santan dan kacau perlahan. Masakkan secara periuk berlapis (double boiler)dengan api sederhana.
3. Sentiasa kacau adunan sehingga ianya sebati dan pekat. Masak antara15 - 20 minit.
4. Masukkan coklat masakan dan coklat emulco. Kacau sehingga sebati dan pekat.
5. Alihkan dari api dan masukkan esenvanila. Kacau rata.
6. Ketepikan dan sejukkan.
Cara penyediaan coklat lasagna
1. Masukkan campuran biskut oreo ke dalam bekas sebagai dasarnya.Padatkan.
2. Kemudian paipkan adunan Bahan A di atasnya.
3. Lapiskan atasnya dengan lapisan Bahan B. Ratakan.
4. Paipkan lagi adunan Bahan A.
5. Akhir sekali hiaskan atasnya.
Comments
Post a Comment