Assalamualaikum and hai semua...mesti korang tertanya tanya kan kali ni saya nak share resepi apa pulak kan. haa hari ni semua resipi pasal pasta je sbb memang sy ni penggemar pasta lah senang cerita..Tu yang duk share pasal resipi pasta je ni..hihi So, kali ni saya nak share cara memasak Fetucine Carbonara Spaghetti..pada saya carbonara ni mmg sgt ngam dgn selera kitorang sekeluarga..tak muak and memang sedapla. Kat bawah ni bahan2 dia..
Bahan-bahan;
![]() |
Fetuccine Carbonara Spaghetti |
Bahan-bahan;
- fettucine secukupnye ( boleh tukar ke pasta lain ikut kesukaan korang)
- 1 biji bawang besar Holland dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih dcincang halus
- 2 biji cili padi dipotong halus
- 1/2 dada ayam dipotong dadu
- 1 tin button mushroom
- 1 biji tomato dipotong dadu
- 1 tin cream of mushroom campbells
- 1 tin air (sukat ikut tin campbells tu)
- secawan krim 250ml ( nak guna susu penuh krim, susu rendah lemak, ikut mna yg ada)
- 4 keping cheddar cheese
- garam secukup rasa
- minyak zaitun
- daun parsley
Cara-caranya;
- masukkan sedikit minyak zaitun ke dlm periuk. Tumiskan bwg besar, bwg putih dan cicli padi dan goreng smpai layu sedikit.
- masukkan ayam dan tomato, masak sampai air ayam mula kering.
- masukkan button mushroom,krim cendawan campbells dan juga air, gaul mesra.
- bila dan mendidih, masukkan krim ataupun susu, carik-carikkan kepingan keju tadi ke dalam kuah carbonara dan gaul cair sepenuhnya.
- tunggu hingga mendidih kemudian tambahkan garam secukup rasa
- lastly, masukkan oregano dan parsley kering... siap dah, mudahkan
Tapi jangan lupa pasta korang. Rebus pasta sampai al dente, tos lpstu letak dalam pinggan. Tuang kuah carbonara kat atas, dan bolehlah hidangkan..
Selamat Mencuba !
Comments
Post a Comment